Friday, 2 March 2012

Sayang akan janji untuk setia

                           

 S.E.T.I.A.satu perkataan yang cukup indah kalau dapat direalitikan dengan betul dan sesuai. T.E.R.K.O.N.G.KO.N.G, dengar saja perkataan ni kita dah boleh bayang macam mana tahap hubungan seseorang tu. Cuba ambil 1 minit dan fikir. layak ke kita nak kawal segala tindak tanduk pasangan kita? hanya disebabkan satu hubungan yang di ikat melalui Handphone atau pun mungkin bertentang mata kita dah layak untuk kawal hidup dia? Ya mungkin kita risau kan tahap kesetiaan dia. Tapi tak semestinya kita nak kena larang semua yang dia nak buat. Okay cuba baca yang ni


Girl: bie sayang nak keluar kejap boleh? 
Boy: syg nak pegi mana?
Girl: nak pegi birthday party kawan. Ingat tak syg penah bagitau haritu?
Boy: Ah! tak boleh. nanti dekat sana mesti ramai laki kan. mesti nnti syg kena ngorat kan. 
Girl: Halaaaa. tak kan tak boleh. plizzzz bie
Boy:  Muktamad! Tak Boleh!
Girl: hmmmm yelahhh syg dduk rumah je

Boleh nampak tak dekat sini? Ambik mancis tongkat mata. jentik dahi kalau tak nampak lagi. Bertapa siksa dan terkawal nye segala tindak tanduk Girl tu. Bahagia ke macam ni? Okay kalau korang kata Bahagia. Persoalannya Sampai Bila? Sampai bila kita nak kawal tindak tanduk dia? Satu hari nanti dia akan bekerjaya. Lagi la banyak halangan. Mana dengan kawan kerja. Nak pulak sambung belajar. Halangan dia sangat la tinggi. Waktu macam ni pergaulan dia dengan mereka sekeliling sangat perlu. Kita nak halang ke dia nak pegi discussion dengan mamat2 ataupun minah2 cun dekat tempat dia belajar?

  Risau nanti dia kena ayat dengan budak2 IPT. weyh wake up la wei. Kalau betul dia sayang dan cintakan korang, datang la sekacak atau secantik mana pun nak ngorat dia. Aku berani kerat jari la dia tak kan beralih walau seinci pun dari terus mencintai korang. Dan kalau sebaliknya yang jadi. Ha apa lagi nak tunggu der. baik blah cari baru. Tak bermakna korang pun turut tak setia. Tapi cuba pikir? Nak ke teruskan hubungan dengan dia yang curang. okay aku petik sikit kata Ustaz Azhar Idrus. "perempuan yang suka melayan ramai lelaki tak sesuai dijadikan isteri". Tak boleh pikir lagi ke weyh? Nak ke teruskan? Lain la kalau korang jalinkan satu hubungan atas dasar rupa paras atau pun badan dia yang 27. 23. 30. risau selagi tak dapat selagi tu nak couple.

  So dari apa yang aku dah tulis panjang ni. Berpikir la dengan matang. Kesetiaan tu tak semestinya dengan kawalan yang ketat. Masing2 boleh pikir apa tanggungjawab sendiri. Kalau hati dah sayang. Setia tu mesti wujud. So jangan risau la kalau tiba-tiba dia blah dengan orang lain. Sepatut nya bersyukur sebab korang dah diberi petunjuk yang dia lansung tak layak untuk korang.Setiakan diri sendiri. itu dah memadai. Tuhan tak pernah ambil orang yang kita sayang. Dia cuma nak gantikan yang lebih baik untuk kita. ingat ayat tu. aku cakap bukan atas sebab aku tengok drama petang. Tapi pengalaman diri sendiri yang aku nak kongsi dengans semua. So kalau nak cakap "Ah! kau cuma tau tulis tapi tak rasa baik tak payah." tu memang tak boleh disembur dekat aku la. Berpikiran matang. itu yang paling penting dalam satu hubungan.

No comments:

Post a Comment